Prekomerna telesna teža (ki je problem skoraj milijarde ljudi) precej poveča verjetnost razvoja bolezni srca in ožilja. Zdravila proti debelosti obstajajo, a je njihov učinek kratkotrajen. Večinoma gre za antagoniste grelinskih receptorjev. Grelin je peptidni hormon, ki pospešuje izločanje somatotropina ter stimulira hranjenje, zavira porabo energije in razgradnjo maščob (kar v končni fazi pomeni povečanje telesne teže). Njegova raven v krvi niha[1] (visoka je pred obrokom, ponoči in med stradanjem, nizka pa po hranjenju).

Grelin mora biti aciliran, da lahko prehaja krvno-možgansko pregrado in se veže na ustrezne receptorje v možganih. Skupini raziskovalcev iz TSRI pod vodstvom Kim D. Jande je uspelo to acilno skupino odstraniti s katalitičnimi protitelesi (GHR-11E11) in na ta način zmanjšati učinek grelina. Glavna lastnost teh protiteles (znana so tudi pod imenom abcimi) je, da lahko molekulo substrata prisilijo v stanje, ki je energetsko ugodno za potek reakcije (v našem primeru hidroliza estrske vezi).
Na inštitutu so protitelesa izolirali iz miši, injeciranih z ustreznim antigenom (analog prehodnega stanja, vezan na imunogen prenašalni protein). S poskusi in vitro so določili najučinkovitejši abcim in ga testirali še na miših. Zabeležili so hitrejši metabolizem in manjši vnos hrane, kar je potrdilo tudi učinkovitost cepiva in vivo.

Novica je bila objavljena 28. oktobra 2008 v reviji Science Daily, celotna raziskava pa v 45. številki revije PNAS.Seznam predstavljenih novic - 2008/9
Kazalo

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.