Dr. Steve Woodle iz medicinskega oddelka univerze Cincinnati so odkrili novo terapijo za paciente s transplantiranimi organi. Rezultati študije so bili predstavljeni 27.12.2008 v reviji Transplantation.

To je prva raziskava, ki uporablja zdravilo, ki cilja na plazmatske celice, kot strategijo proti zavrnitvi organa. Med raziskovalci je namreč prevladovalo mišljenje, da plazmatske celice in protitelesa, ki jih te celice proizvajajo, nimajo pomembne vloge pri zavračanju presajenih organov. V zadnjem času pa so raziskave pokazale na pomembno vlogo the celic. Zaradi tega se razvoj zdravil ni pomikal v smeri ciljanja teh celic. Zdravilo, ki cilja te celice, pa so razvili za zdravljenje diseminiranega plazmocitoma in raka plazmatskih celic.

Bortezomib,tržno imenovan Velcade, je prvi proteasomski inhibitor(specifično se veže na proteasom 26S), testiran na ljudeh. V ZDA in 84 ostalih državah po svetu je odobren za zdravljenje diseminiranega plazmocitoma (multiple mielome) in raka plasmatskih celic. Bortezomib inhibira transkripcijski faktor NF-κB, proizveden v proteasomu 26S, ki ima bistveno vlogo pri aktivaciji imunskega odgovora. Ob infekciji sproži izražanje številnih genov povezanih s prirojeno in pridobljeno imunostjo.

Rezultati raziskave so pokazali, da je v vsakem od šestih primerov zdravljenje z bortezomibom povzročilo: takojšnjo spremebo pri zavračanju, izrazito in podaljšano znižanje DSA, izboljšanje ledvičnih funkcij, zatrtje ponavljajočih se zavračanj za vsaj 5 mesecev, imunodominantni DSA se je zmanjšal za več kot 50% v roku 14 dni in stagniranje nivoja DSA do 5 mesecev.Povzetek članka
Seznam predstavljenih novic - 2008/9
Kazalo

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.